Over ons

Opening laad/los kade Bewa Moerdijk

Posted at 1 March 2012 | By : | Categories : Nieuws | 0 Comment

MOERDIJK – Het klinkt als een overdreven, buitengewoon luxe investering: een laad- en loskade met vloerverwarming.Maar Marcel de Keizer van Drecht Coating Services aan de Appelweg op industrieterrein Moerdijk wijst er op dat de nieuwe kadevloer wel degelijk nut heeft en dat de vloerverwarming niets extra’s kost.

Drecht Coating Services (DCS) op Moerdijk brengt een industriƫle coating aan op grote stalen objecten. Onderdelen van bruggen, booreilanden, windmolens en damwanden worden beschermd tegen corrosie.

“We zitten hier aan de Roode Vaart en we misten een kade. We wilden eerst een kade over 115 meter, de volle lengte van ons perceel. Uiteindelijk zijn we met het Havenschap Moerdijk uitgekomen op een kade van 40 bij 20 meter; een betonnen dek op poten boven het water”, legt De Keizer uit. De kade kan 600 ton dragen.

Het aanleggen van kades is echter een taak die het Havenschap Moerdijk naar zich toe heeft getrokken. Naast het dek zijn bolderpalen voor zeeschepen geslagen. “Het schap legt aan en wij pachten.”

Tegenover DCS zit Bewa, een bedrijf dat oliĆ«n en vetten verwerkt. Die worden met zeeschepen aangevoerd en vanuit de Roode Vaart in vrachtwagens gepompt en vervolgens 100 meter verder bij Bewa in de tanks gedaan. Door een ondergrondse leiding van Bewa naar de nieuwe loskade van DCS aan te leggen kunnen de vetten direct van de schepen in de tanks van Bewa worden gepompt. Een enorme besparing. “Op het terrein van Bewa staan vergistingstanks. Die leveren gas op waarmee stroomturbines worden aangedreven. Die turbines worden heet. En op mijn terrein heb ik loodsen die verwarmd moeten worden.”

Het Havenschap heeft nu een ringleiding in de Appelweg aangelegd. Kaarsenfabrikant Bolsius gebruikt de restwarmte om de parafinetanks op temperatuur te houden.

“En wij gebruiken de warmte van Bewa voor de verwarming van onze loodsen. Toen kwam de overbuurman met het idee vloerverwarming aan te leggen in de loskade.” De ondernemer moest lachen maar realiseerde zich snel de voordelen van een verwarmd dek. Ook onder winterse omstandigheden kan hij gewoon doorwerken. Er werd een systeem aangelegd dat precies zo werkt als in woningen. Op de hoek van de loskade staat een verdeelstation waar alle kunststofbuizen samenkomen. De warmte komt van Bewa. De Keizer: En nu denk ik: had ik in de loodsen ook maar vloerverwarming!”

http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/9806592/Eerste-loskade-met-vloerverwarming.ece