Over ons

Minister kijkt en ruikt bij Bewa Moerdijk

Posted at 1 March 2012 | By : | Categories : Nieuws | 0 Comment

MOERDIJK – De afspraak dateerde alweer van twee jaar geleden. Minister Maria van der Hoeven en Bewa-directeur Henry van Benten spraken elkaar op een conferentie over bio-energie in Terneuzen.

“Ze wilde meer weten over onze nieuwste biovergistingsinstallatie op Moerdijk, die stroom opwekt uit etensresten van de horeca. Dat kan ik u beter ter plaatse uitleggen, was mijn antwoord.”

Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) op bezoek bij Bewa Moerdijk

Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) op bezoek bij Bewa Moerdijk

Elke maandag brengt de minister van Economische Zaken werkbezoeken aan bedrijven in Nederland. Gisteren stond Bewa aan de Appelweg op haar agenda, een door de milieuwetgeving gedwongen innovatief bedrijf in wat heet Organic Material Recycling. Ladingen etensresten komen – soms nog inclusief bestek – de loods binnen. Daar verdwijnt de organische smurrie in grote ketels, die wordt verhit waardoor biogas ontstaat en dus groene stroom en restwarmte opwekt.

Het hoge bezoek was voor Van Benten geen reden zich anders voor te doen. Ook vandaag draagt de baas een spijkerbroek. “Het bedrijf is gewoon in productie, ik heb tevoren niets schoon laten maken. De dagelijkse praktijk verbloemen, daar prikt zo’n minister zo doorheen.”

Minister Van Der Hoeven inspecteert de producten

Minister Van Der Hoeven inspecteert de producten

De minister nam anderhalf uur de tijd om zich te laten rondleiden door de loods waar de agf-kliko’s worden uitgestort in een vermalingsmachine. Ze haalt haar neus niet op voor de drab, die langs een transportband voorbijtrekt en waar één van de twaalf personeelsleden met rubberen handschoenen niet organisch afval uit plukt. Aandachtig luistert ze naar Van Bentens bevlogen verhaal waarin hij de vergistingsinstallatie vergelijkt met een varken. “Gevoed door bacteriën uit etensresten levert een varken vlees en mest op. Uit deze installatie komt gas.” De vergister spuit ook mest uit, maar deze mag in Nederland niet over de akkers worden gesproeid. Die ging naar Duitsland. Tot voor kort, want Bewa heeft een nieuwe installatie aangekocht, die de digestaat (mest) filtert tot schoon water en vloeibare kunstmestvervangers. ” De installatie werkt nog maar een paar dagen. Hij heeft 1 miljoen euro gekost, maar het bespaart ons de vele transporten naaar Duitsland.”

Bij het zien van de fles helder water, gefilterd uit de donkere brij in een fles ernaast, steekt Van der Hoeven haar verwondering niet onder stoelen of banken.

Als het gezelschap, waarbij ook Havenschapsdirecteur Udo Uiterwijk is aangesloten, de loods verlaat ziet de minister een stilstaande machine met het opvallende opschrift: ‘Ik wilde groene stroom draaien, maar dankzij de minister (stopzetten MEP-regeling) word ik nu niet afgebouwd.’

Het is overigens haar collega Cramer, die de MEP-subsidies voor projecten met schone energie terugdraaide. Wijselijk laat Maria van der Hoeven zich daar niet over uit. Na de rondwandeling bespreekt ze met Van Benten nog wel de zogeheten SDE-regeling (Stimulering Duurzame Energieproducten), die een fatsoenlijke prijs voor biovergisting moet garanderen. “Zo groot is die pot niet, maar innovatieve bedrijven als Bewa maken een goede kans.”

http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/5421066/Minister-kijkt-en-ruikt-bij-Bewa.ece