Innovatie

De aanlegkade mét vloerverwarming

Samen met Drecht Coating Services (DCS) heeft Bewagroep een kade aangelegd aan de Appelweg op industrieterrein Moerdijk.

Deze aanlegkade voor zeeschepen is niet zomaar een aanlegkade, maar het is er een mét vloerverwaming! Dat klinkt luxe en milieuonvriendelijk, het tegendeel is waar.

Met de restwarmte die vrijkomt bij het produceren van elektriciteit kan Bewa bij overbuurman DCS de kade warm houden d.m.v. vloerverwarming. Deze vloerverwarming krijgt dus zijn warmte van de overbuurman. Zo verwarmt Bewa niet onnodig de horizon, D.C.S. heeft een lagere energierekening en zelfs bij hevige sneeuwval en ijzel kan er doorgegaan worden met het laden en lossen van zeeschepen. Daarnaast worden ook de loodsen van DCS verwarmd met restwarmte van Bewa.

De aanleg van de vloerverwarming van de aanlegkade.

Niet alleen de directe buren profiteren mee van de milieuvriendelijke oplossing, ook de indirecte buurman van Bewa, Bolsius (bekend van de kaarsen), gebruikt de restwarmte om haar opslagtanks warm te houden.

Als parafine (de grondstof van kaarsen) gaat stollen raken de leiding verstopt, door deze warm te houden met restwarmte is er minder ‘normaal’ aardgas nodig en bespaart ook Bolsius op haar energierekening.

Zo staat Bewa Moerdijk garant voor innovatie en samenwerking!